Walthamstow Terrace

Designed for a family with a strong interest in sustainable design, this Walthamstow property has been extended at the roof, side and rear with cross-laminated timber (CLT) structures that improve the home’s circulation and energy efficiency.

Drawing on the “jumble” of extensions and additions that many residential streets in London, Gresford Archtiects replaced a dated extension at the rear of the home with a stack of four distinct, playful forms with differing roof pitches. “The extensions reference the domestic architectural language of the street’s surrounding backland extensions, engaging in an interesting and harmonious dialogue with the neighbouring houses,” said the practice.

In order to improve the layout of the home and its connection to the garden, the ground floor has been reconfigured, with an open-plan kitchen and dining area opening onto an external patio. On the first floor, the extension houses a bathroom and study with a void overlooking the dining room below and the garden to the rear. Meanwhile, a roof extension provides a new guest bedroom and bathroom.

The new interior takes advantage of the variety of roof pitches to create high, bright spaces, illuminated by a series of skylights and complemented by exposed concrete and brickwork in the existing home. The pale timber interior finishes contrast with the concrete floor and charred timber exterior cladding.

Our Oak flooring in a White LED matt oiled finish has been used as flooring in the newly created guest bedroom, study and stairs to the upper floors.

Featured in Dezeen.com

 

Commissioned by Gresford Architects

Photography by French + Tye

Specifications

Oak, White oiled, 190mmW, classic grade, flooring

To make an enquiry or find out more, please get in touch



Contact Us