Ingersoll Road

This was a project about making something extraordinary out of the very ordinary. To extend and re-furbish a Victorian terraced house in Shepherd’s Bush for a growing family. The architects’ remit was very conventional: a ground floor extension and loft conversion – a potentially hum-drum brief. What wasn’t so conventional was their approach: their task was to come up with a design which rejected the typical solutions with aspirations beyond the planning-friendly aesthetics of a London terraced house extension.

The loft conversion has a very different, more ethereal feel. A reductive palette of Scandinavian white-washed Douglas Fir boards, light walls and exposed brickwork keep it simple and bright. The Victorian stairwell winds up the house and collides with the new loft staircase – a meeting between the old and the new – which leads up to the top landing and is illuminated with natural daylight from the rooflight above. The treads of the staircase lead on to a large expanse of Douglas Fir boards which flood the room and run up the walls as panelling.

 

Commissioned by Maclaren Excell

Photography by Nick Guttridge and Richard Leeney

Specifications

Douglas Fir, White oil, engineered flooring, wall cladding, stair treads and risers

To make an enquiry or arrange an appointment, please get in touch



Contact Us